Vanvittigt medlemsboom og koreansk badmintonlegende er årsagerne til Japans store succes

0
832
Park Joo-Bong er arkitekten bag den nuværende japanske badmintonsucces. Her ses han sammen med Japans største medaljehåb til OL på hjemmebane i Tokyo om halvandet år. Foto: BadmintonPhoto.com

Japan har i de senere år været en af verdens bedste badmintonnationer. Og sporten er blevet ekstremt populær i kejserriget, som også kan takke en koreansk legende for en stor del af den internationale medaljehøst.

Af Theis Otzen 

Japan er for alvor blevet en magtfaktor i international badminton. Mens kineserne i mange år nærmest har været eneherskere, når der er blevet uddelt OL- og VM-medaljer samt World Tour-titler, har japanerne de senere år pustet verdens mægtigste land i nakken, når det handler om at levere topresultater i de største badmintonarenaer.

Ved det netop overståede All England var der i semifinalerne otte japanske spillere eller par, mens Kina havde fire spillere eller par med.
Japan kunne imidlertid ikke helt holde kadencen, og da der blev spillet finaler søndag i Arena Birmingham trak kineserne det længste strå og vandt tre af finalerne, mens Viktor Axelsens banemand Kento Momota stod for den eneste japanske 1. plads.

Men selvom Kina stadig indtager positionen som verdens førende badmintonnation, så er Japan blevet et badmintonland, som kan udfordre Kina.

I 2014 vandt Japans herrelandshold Thomas Cup, og i 2018 løb Japans kvinder med Uber Cup-titlen, og landet satser stort på at tage flere guldmedaljer til OL på hjemmebane i Tokyo i 2020.

Fordobling af medlemmer
En del af forklaringen på, at Japan er blevet en markant magtfaktor i international badminton, hænger sammen med en øget økonomisk støtte til det japanske badmintonforbund, og samtidig er japanerne blevet vilde med at spille badminton. På bare tyve år er har der været et massivt medlemsboom blandt aktive badmintonspillere i Japan.

Mens der i 1998 var under 150.000 registrerede badmintonspillere i Japan var det tal i 2017 (senest offentliggjorte tal, red) steget til 298.000. Fordoblingen i medlemmer under Nippon Badminton Association, som er det officielle navn for det japanske badmintonforbund, består i høj grad af indmeldelser fra ungdomsspillere, som enten går i skole eller gymnasium.

Badmintontoday.dk har spurgt det japanske forbund, om hvad den imponerende stigning i antallet af medlemmer skyldes.

”Der har været en stor opmærksom på badmintonsporten fra mediernes side og fra sportsfans i hele Japan. Det har der især, fordi vores bedste spillere har leveret gode præstationer og resultater til OL og VM,” lyder det fra i en skriftlig udtalelse fra Nippon Badminton Association.

”Vi har reorganiseret vores turneringssystem – især for vores ungdomsturneringer. Det har vi gjort i takt med, at vi har fået flere og flere ungdomsspillere. Så har vi også brugt flere ressourcer på at promovere sporten, og også her har vi haft fokus på flere PR-tiltag på ungdomsniveau,” lyder det fra det japanske forbund som en del af forklaringen på den massive tilvækst af nye badmintonspillere i de japanske klubber.

Selvom et godt og gammelt mantra siger, at for at skabe en elite kræver det en store bredde, så kan den japanske succes i topbadminton ikke alene tilskrives de mange nye japanske badmintonspillere.

Koreansk cheftræner har revolutioneret sporten
Derimod skal der nok nærmere skeles til en enkelt person. Nemlig den japanske cheflandstræner Park Joo-Bong, som er koreaner og tidligere OL-guldvinder og verdensmester i double, ligesom han har vundet ni All England-titler.

Under det nyligt overståede All England sad Park Joo-Bong selv på trænerstolen bag baglinjen, når de fleste af de japanske spillere skulle i kamp, og han har – siden han ankom til Japan i 2004 – revolutioneret japansk badminton. Han kom fra en stilling som malaysisk landstræner og overtog et japansk landshold uden de store profiler og som ikke havde samme træningsstruktur, som de fleste andre topnationer på det tidspunkt havde.

”Det japanske træningssystem var meget anderledes. Spillerne var klubbasserede og havde ikke centrale træningscentre. Jeg ønskede at centralisere, men det var klubberne ikke med på. Det var nødvendigt at få både klubber og spillere til at forstå, at vi var nødt til at gøre noget nyt. Efter jeg havde været landstræner i tre år, skabte vi et nationalt træningscenter. Og i dag træner spillerne omkring 100 dage på centret, og så er de ude til turneringer cirka 130 dage, og resten af tiden er de i deres klubber,” fortalte Park Joo-Bong i oktober 2018 til den malaysiske sportsavis The Star.

Antallet af trænere er også røget i vejret de senere år
”Oprindeligt havde vi kun to trænere. En damedoubletræner og så mig. Men nu har jeg fem trænere i hovedgruppen og fem trænere for vores anden bedste spillergruppe. Desuden har vi en fysisk træner og en ernæringsekspert, som tager med ud til turneringerne,” forklarede Park Joo-Bong desuden til The Star.

Den japanske succestræner har fået forlænget sin kontrakt, så den løber frem til 7 måneder efter OL på hjemmebane. Og til den tid er der nok flere badmintonnationer, der vil kaste snøren ud efter Park Joo-Bong.

”Sydkorea har spurgt, om jeg vil komme tilbage. Men mit fokus er på at gøre mit job færdigt i Japan. Det nye badmintonarena til OL i Tokyo er imponerende. Der er plads til 7000 tilskuere, og jeg glæder mig til at se Japans spillere imponere ved at vinde guldmedaljer i den arena i 2020. Det er min motivation nu, siger Park Joo-Bong i interviewet med The Star.

FAKTA: Japans spillere på verdensranglisten top 5 (pr. 13. marts 2019)

Herresingle:

  1. Kento Momota

Damesingle:

3. Nozomi Okuhara
4. Akane Yamaguchi

Herredouble

3. Takeshi Kamura og Keigo Sonoda
5. Hiroyuki Endo og Yuta Watanabe

Damedoble:

  1. Yuki Fukushima og Sayaka Hirota
  2. Misak Matsutomo og Yyaka Takahasi
  3. Mayu Matsumoto og Wakana Nagahara

Mixeddouble:
4. Yuta Watanabe og Aria Higashino